Hoe houd je Best Buy?September 30, 2015

Hoe zorg je ervoor dat je altijd als marketeer altijd best buy hebt? Ervaren bedrijven worstelen nog steeds met deze vraag. Wat op het eerste gezicht een goede deal lijkt kan volgende maand alweer een last zijn voor het budget.

Wat is best buy

Veel mensen kicken op het woord laagste prijs. Supermarkten en ook andere retailers vechten om deze slogan. Veelal wordt best buy hiermee vergeleken. Toch is dit onterecht, best buy bestaat uit zoveel meer factoren dan alleen prijs. Ook snelheid, zekerheid, kwaliteit en milieu zijn aspecten die van groot belang zijn. Best buy is dan ook het beste te omschrijven als: “Het best passende product voor de beste prijs”. Ieder product heeft andere wensen en eisen. Een fast mover ziet prijs en snelheid als belangrijkste factoren terwijl bij bijvoorbeeld overheidsinstellingen het veel meer gaat om zekerheid en betrouwbaarheid.

Begrijpen wat de cost drivers zijn

Waar het vaak fout gaat met best buy is dat men geen inzicht heeft in zogenaamde cost drivers en eigenaardigheden. Wanneer je naar de beurs gaat voor olie weet je wat de marktprijs is en kun je heel snel zien of je best buy behaalt of niet. Print wordt vaak gezien als commodity terwijl in werkelijkheid dit veel veranderlijker is dan men denkt. Door de komst van de online drukindustrie is dit voor standaard drukwerk deels inzichtelijk gemaakt. Maar bij complexe marketing campagnes heb je dit inzicht niet. Hiervoor worden tenders uitgezet waar men vaak de lage prijzen haalt. Echter, 50% van de product specificaties die in een tender worden aangevraagd zullen gedurende het jaar toch veranderen. En dat is niet zo gek. Bedrijven veranderen, wensen veranderen, als de campagnes niet mee veranderen dan doe je als bedrijf niet meer mee vandaag de dag.

Mensen zijn gewoonte dieren

Een gevleugelde uitspraak: ”we doen het al jaren zo”. Vraag eens aan je collega waarom hij bepaalde dingen zo doet en je zult 9 van de 10 keer dit antwoord krijgen. Nadat er eenmaal een tender is uitgezet wordt er vaak jaren niks meer veranderd. Dit komt omdat men vaak geen tijd heeft om uit te zoeken of het ook anders kan. Tevens zijn mensen gewoonte dieren; als het goed bevalt, waarom zou ik dan iets anders proberen? Toch kunnen deze gewoontes zorgen voor een beperking. Het is juist deze beperking die zorgt voor hoge kosten in uw organisatie.

Voortdurend inzicht in 2 werelden

Een marketing campagne kan dus niet zomaar behandeld worden als commodity. Daarom is het belangrijkste wat je kunt doen om te zorgen dat je Best Buy houdt; voortdurend bewust zijn van de 2 werelden die invloed hebben op je product en prijs. (1) De markt; specialisatie van de producent waar je het product besteld en (2) Intern; de wensen & eisen waar het product aan moet voldoen. Alleen wanneer je continue bekijkt welke producent voor jouw product de beste is, zul je de beste prijs uit de markt halen en is behaal je op voortdurende basis best buy.

Wij begrijpen ook dat u een drukke organisatie heeft en dat u dus geen tijd heeft om voortdurend naar uw best buy te zoeken. Sumis neemt dit voor uw organisatie uit handen. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een lekker kopje koffie en een goed gesprek.